Atle Bredal er leder for musikkprodusentene i NRK-P1. Dette er Bredals beste råd til artister:

  • facebook
  • linkedin
  • Skriv ut
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Gmail
  • Tumblr
Atle Bredal. Foto fra www.ballade.no

Jeg heter Nicolay Leganger har hatt en samtale med Atle Bredal. Dette er en av flere artikler som er skrevet ut av denne samtalen. Jeg er artist, og medstifter og styreleder i flere viseklubber i Norge. Min hobby er å være en aktiv inspirator for alle som skriver tekster, sanger og de som formidler visetradisjonen. Jeg håper disse artiklene vil hjelpe deg i å lykkes med å spre dine sanger. Lykke til!

-Hvilke råd vil du gi til dem som håper å bli spilt på NRK P1?

Det er noen ting alle må huske å gjøre. Det er noen feil man kan unngå.  Det er enkelte ting man ikke behøver å gjøre.  Og så er det noe med selve låten, uttrykket, kvaliteten og innholdet som folk godt kan være oppmerksomme på.

-Hva er det alle bør huske å gjøre?

”Det er tre ting som er viktige

  • Sende en epost med låten til musikkprodusenter i mp3 adresse: musikkprodusenterp1@nrk.no .
  • Fortell kort om deg selv og hva du gjør – og hva du vil.
  • Sende låten til  NRK’s DMA (Digital Music Archive) i fullformat (for eksempel wav – ikke mp3).  Du kan sende dem fysisk på CD, eller som nedlastbare filer fra Dropbox.  Dersom du bruker Phonofile til å distribuere låtene, kommer de automatisk inn i DMA.  Låter som ikke er registrert i DMA blir ikke drøftet i mandagsmøtet.

-Hvilke  feil  kan man unngå?

”  Noen låter har for dårlig produksjon.  Det kan være for dårlig lydkvalitet, eller miksing/mastring.  Det kan være for høy vokal, eller for ujevnt volum på vokal

Det hender også at vi får inn en låt som høres ut som den er ”laget for radio”, og på en måte ikke er en genuin låt laget for eller av en artist for at den skal spilles live.

Det viktigste for nye artister er å finne sin stemme, sin måte, å lage musikk for seg selv først, ikke for å bli spilt på radio.

-Hva mener du med at det er ting man ikke behøver å gjøre? 

Artisten behøver ikke ha et etablert plateselskap eller en PR agent. Med det mener jeg å si at dette ikke har noe å si for hvordan vi vurderer låten eller artisten.  En god låt finner veien inn uansett.”

Oppskriften på en god  NRK P1 låt.

-Hva er det med selve låten, uttrykket, kvaliteten og innholdet?

” Det er noen kriterier som gjør at vi opplever en låt som en god  ”NY” P1-låt

Den har for det første en god melodi.  Den er fengende eller inntagende (catchy) på en måte som gjør at vi får tro på at den kan bli populær hos våre lyttere.  Den passer for målgruppen vår som er folk i alderen 40-54 år, og til det vi kaller ”Lyden av P1”.  Den tilhører en passende sjanger. Vi spiller sjelden hard elektronica, heavy metall osv. .

Produksjonen er uten ”tekniske” feil som støy (ulyd), rot, for høy eller for ujevn vokal, for mye dynamikk i lydbildet og har en god mastring som passer radio.

Vi liker også gode tekster, og norsk tekst er et pluss.  Likevel er ikke teksten så viktig som det før nevnte, for det lyttes ikke så mye til tekst i radio.  Dette er fordi radio er ”sekundærmedium” – det ligger i bakgrunnen mens folk holder på med andre ting.  De tekstlige kvalitetene kommer ikke frem på samme måte som når folk lytter konsentrert.  Dette fører også til at noen gode tekster ikke passer for radio, dersom deler av teksten har et utrykk som folk kan reagere negativt på – selv om de misforstår konteksten.”

-Så hvis alt dette er gjort rett, da blir låten spilt på NRK P1?

”Da blir den i alle fall vurdert på mandagsmøtet.  Men som tidligere nevnt må det stemme med alt annet som skjer i radioen samtidig.   Med miksen av musikk, totalbildet.  Det må ikke være for mye av en musikk-sjanger, dialekt, geografisk tilhørighet, generell likhet og det må være kjønnsbalanse. Du kan altså komme med en veldig bra låt, men så passer den ikke inn for tiden. Da hender det at vi prøver igjen senere. ”

Pin It on Pinterest